lauantai 9. kesäkuuta 2012

Kanadan näyttelyiden kiemurat

Yritän nyt selittää ja selventää Kanadan näyttelyiden kulkua ja sääntöjä. Puhun nyt pelkästään kaikkien rotujen näyttelyistä, sillä erkkareissa homma ei kaikilta osin toimi samalla tavalla. Pahoittelut, myös paikoitellen hölmöistä käännöksistä (ja paikoitellen ei kääntämisestä), mutta vaikka termit on mulle englanniksi päivän selviä ja ymmärrän niiden merkityksen, ei kääntäminen fiksulle suomen kiellelle ole aina kovin helppoa. :)

Suurin ero Kanadan ja Suomen välillä on ehdottomasti se, että täältä puuttuu kokonaan laatuarvostelu. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että luokissa sijoitetaan järjestykseen 4 parasta eikä arvosteluja anneta. Eli esimerkkinä, jos rodussa on 1 koira on se automaattisesti myös ROP. Näyttelyt ovat myös koiramäärällisesti kovinkin pieniä. Niissä, joissa olen ollut on koiria ollut 200 - 500 välillä. Toisin kuin Suomessa näyttelyissä on ammattihandlereita, joita valitettavasti tuomarit monesti sijoittavat ihan naaman perusteella. Sijoittuminen ryhmässä onkin haastavaa "uudelle" naamalle. Pääsääntöisesti tuomarit ovat paikallisia, ulkomaalaisista rajan toiselta puolelta tulevia jenkkejä näkee eniten. Muun maalaisten tuomareiden käyttö onkin sitten hyvin harvinaista.

Ilmoittautumisen näyttelyihin voi useimmiten hoitaa postitse, faxilla, netissä tai jopa soittamalla näyttelyn ilmoittautumispalvelun, joka on sama joka hoitaa netti-ilmoittautumiset. Ilmoittautumismaksut on n. 25 € luokkaa eli ei mikään ihan järkky hinta, vaikkakin näiden mielestä kallista. Tulispahan Suomeen, niin näkisi mitä me normaalisti maksetaan. ;) Aikataulut tulee useimmiten sekä nettiin, että postitse ja numerolaput haetaan näyttelyn toimistosta.

Esimerkki aikataulusta. Aikataulussa koirien määrä ilmoitetaan aina luokka urokset, luokka nartut, valio urokset sekä valio nartut


Luokat ovat:
- Junior Puppy Class (6 - alle 9 kk)
- Senior Puppy Class ( 9 - alle 12 kk)
- 12 - 18 Month Class
- Canadian Bred Class (Kanadassa syntyneet koirat, ei valiot)
- Bred By Exhibitor Class (koiran esittäjä kehässä on koiran kasvattaja sekä omistaja, myös osaomistajuus käy)
- Open Class (tähän luokkaan saa ilmottaa minkä ikäisen koiran tahansa)
- Specials Only (= Kanadan valiot)

Kuten Suomessakin urokset ovat kehässä ennen narttuja. Luokissa siis sijoitetaan 4 parasta, ja jokaisen luokan (ei valioiden, niitä ei vielä tässä vaiheessa ole arvosteltu) voittaja kilpailee tämän jälkeen Winners Male palkinnoista. Winners Male on siis se, joka saa niitä valionarvoon vaadittavia pisteitä. Tämän jälkeen on vuorossa Reserve Winners Male, jossa kilpailevat kaikki samat koirat kuin Winners Malessa, mutta koira joka on sijoittunut toiseksi voittaneen koiran (winners male) luokassa tulee sen tilalle kilpailemaan. Tämä järjästetään siksi, että jos CKC (Kanadan Kennelliitto) jostain syystä hylkää Winners Malen, niin pisteet siirtyvät sitten tälle Reserve Winners Malelle (vrt. Suomen vara sert).

Tämän jälkeen nartuissa käydään läpi täsmälleen sama kuvio. Kun kaikki nämä on arvosteltu tulevat kehään valiot (speacials only, sukupuolesta riippumatta) sekä Winners Dog ja Winners Female (Bitch). Näiden koirien joukosta tuomari valitsee ROP:n, VSP:n sekä Best Of Winners:n (eli kisa siitä on winners malen ja winners femalen välillä). Ja tietenkin jos jompikumpi winners male tai winners female on ROP on se automaattisesti myös Best of Winners. Tämän jälkeen valitaan vielä ROP-pentu.

Valioituakseen koira tarvitsee 10 pistettä vähintään kolmelta eri tuomarilta. Ja ainakin kerran pitää saada min. kaksi pistettä kerralla (ei siis voi saada 10 x yhden pisteen voittoja). Ja valioutua voi jo pentuluokasta. Ei siis ole tiettyä ikävaatimusta tai aikaväliä esim. ekan ja vikan pisteen välillä. Sitten se "hankala" osa eli miten niitä pisteitä saa ja montako niitä saa.

Koiria kehässä 1 / 0 pistettä
2 / 1 piste
3 - 5 / 2 pistettä
6 - 9 / 3 pistettä
10 - 12 / 4 pistettä
13 -> / 5 pistettä

Mukaan lasketaan vain ne koirat, jotka ovat kehässä ei siis aikataulussa ilmoitetun määrän mukaisesti (jos koiria siis on pois). Ja jotta tästä saataisiin entistä sekavampaa niin:
- Jos winners on myös rop, niin lasketaan rodun kaikki koirat mukaan tohon pisteisiin vaikuttavaan määrään (myös siis ne valiot)
- jos winners on myös vsp, niin lasketaan mukaan kaikki samaa sukupuolta olevat (myös jälleen kerran ne valiot)
- jos koira on best of winners, niin lasketaan kaikki ne koirat, jotka on kilpaillut tavallisissa luokissa (ei valiot)
- jos koira on vain winners, niin lasketaan mukaan samaa sukupuolta olevat koirat, jotka on kilpaillut tavallisissa luokissa (ei valiot).
Helppoa eikö?!

Jospa esimerkki hieman selventäis tilannetta. Eli jos koiria on vaikkapa 3-4-2-3 yhteensä siis 12. Eka numero on ne class dogs (normi luokkien urokset), toinen class bitches (normi luokkien nartut), kolmas numero valio urokset ja neljäs sitten valio nartut.
- Molemmissa sukupuolissa winners on arvoltaan 2 pistettä (katso aikaisemmin mainitut lukumäärät!)
- Jos vaikka uros on best of winners saa se silloin aikaisempien selityksieni mukaan 3 pistettä. Eli pisteitä seitsemästä koirasta, kun luokka urokset ja nartut lasketaan yhteen.
- No jospa se winners bitch voittaa nuo valionartut ja on vsp. Paljonko se silloin saa? 4 narttua tavallisissa luokissa + 3 valiota = 7 narttua, joten 3 pistettä.
- Mutta koskapa se meidän winners dog on niin hieno valitaan se myös best of winnersiksi. Se voittaa silloin myös ne luokka nartut ja epäsuorasti ne narttu valiot (sillä se winners bitch on ne jo voittanut, mutta se häviää sitten winners dogille). Jotenkas hassua kyllä se uros saisi silloin pisteitä kymmenen koiran mukaan (3 luokka urosta, 4 luokkanarttu ja 3 valio narttua), joten pisteet nousisi neljään.

Voiko tätä enää sekavammaksi tehdä? En usko! Eli jotta tiedät paljonko pisteitä saat, pitää myös tietää miten ne rodun muut koirat pärjäävät!

Ja jotta tilanne menisi vielä mahdollisimman hulluksi, voi niitä pisteitä saada myös ryhmästä. Kumminkin niin, että maximissaan koira voi saada yhdestä näyttelystä 5 pistettä. Tämä mahdollistaa siis pisteiden saamisen niille koirille, jotka ovat rodussaan ainoita.


Ryhmäkilpailut eivät ole päivän lopuksi kaikki peräkkäin kuten Suomessa ollaan totuttu, vaan kun kaikki yhden ryhmän rodut on arvosteltu pidetään ryhmäkilpailu - siinä samaisessa kehässä missä rodut on arvosteltua, ei missään hienosti koristellussa isossa kehässä. Ryhmässä sijoitetaaan neljä parasta, ja voittaja jatkaa BIS-kehään, jossa valitaan luonnollisesti BIS. Sääntöjen mukaan valitaan pelkkä voittaja, ja jos näyttelytoimikunta haluaa niin voidaan valita myös Reserve BIS.

Kanadassa valitaan myös Best Puppy in Group (ryhmän paras pentu), johon osallistuvat ROP-pennut. Tässä sijoitetaan vain voittaja. Voittaja jatkaa sitten BIS pentu kisaan, jossa sijoitetaan jälleen kerran vain voittaja.

Kanada jaoittelee rodut seitsemään eri ryhmään, ja jako eroaakin melko huimasti FCI jaottelusta. Esim. täältä näkee mikä rotu kuuluu mihinkin allaolevista ryhmistä.
1. Sporting
2. Hounds
3. Working
4. Terriers
5. Toys
6. Non-Sporting
7. Herding

Nauhat, ruusukkeet ja niiden värit:
1. Tummansininen
2. Punainen
3. Keltainen
4. Valkoinen
Winners lila
Reserve Winners vaalealila
Bets of Winners lila & kulta (keltainen)
ROP sekä BIS sini-puna-valkoinen
VSP vihreä-valkoinen
ROP-pentu, RYP-pentu sekä BIS-pentu vaaleansininen

Esimerkkiä nauhoista

RYP-4 ruusuke

Kääk, tulipa pitkä teksti, mutta toivottavasti tämä selvensi hieman näitä Kanadan näyttelykiemuroita. Ja jos jätin jotain hyvin olennaista vahingossa kertomatta, niin yritän vastata kysymyksiin :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti